söndag 14 april 2013

Rootsi kunstnik Malin Wikströmi näituse avamine reedel 19 aprill kell 18.00

The Survivors

Opening on Friday 19th April 2013 

All welcome. Music. Fun. Artist talk. Performance.Ellujääjad"Näituse sõnum on: privaatsus ja saladus peres. See, mida ei näidata ega räägita avalikkuses - vägivald naiste vastu. Igal 10. päeval tapetakse (Rootsis) üks naine oma peika või elukaaslase poolt. Kõige kardetavam koht naise jaoks on tema kodu, nii metsas kui üksikus öises pargis on tal turvalisem. Olen kohanud tüdrukuid ja naisi, kes on vägivalla all kannatanud, ja nad on mulle rääkinud sellest, kuidas vägivald on nende suhtes muutunud normaalseks. Kuidas armumise hetk läheb ajupesu ja piinamisega üle täiele kontrollile üle terve eluruumi. Need elulood on jätnud mu hingesse jäljed ja ma näitan enda austust neile ja annan sellele nimeks Ellujääjad."


Member Of: The Swedish Artist National Organization, KRO  (www.kro.seThe cooperativ workshop för fine art print making  (www.gavlekonstgrafiker.com)
Gaffel Workshop Studio, Gävle (www.gaffelverkstan.com)
Homepage: www.malinwikstrom.com


Näituse avamine reedel 19 aprill kell 18.00


Muusika: Prakkar von Prakkarson ja Karl-Markus Haavamägi


üritus on tasuta


ÖVERLEVARE

Musik. Performance. Artist talk. På fredag 19 Apr. 18.00

På Galleri Kelder, Tallin, kommer jag att visa ett verk där jag arbetat utifrån orden; det privata och  hemliga i familjen. Det som inte visas utåt eller pratas om i det offentliga - misshandel av kvinnor. Var 10.e dag mördas en kvinna av en närstående man/pojkvän. Den farligaste platsen för en kvinnan att vistas på, är i hemmet och hon är tryggare i en mörk och enslig park på natten. Jag har träffat flickor och kvinnor som varit utsatta och de har beskrivit hur våldet blivit normalitet i relationen. När förälskelsen, med hjälp av hjärntvätt och tortyr, har övergått till total kontroll av hela livsutrymmet. Berättelserna har satt avtryck i mig och jag hyllar dem i verket ÖVERLEVARE. 


Vernissage fredag den 19 april kl 18.00


Musik: Prakkar von Prakkarson och Karl-Markus Haavamägi


1 kommentar:

  1. Det är så viktigt att diskutera om det på alla sätt. Prata om det överallt: bland folket, i tidningar, i musik, i konsten.... I alla, är det viktigt att det svåra ämnet blir synlig. Det skulla inte vara hemlighet ännu. Vi alla måste arbetar att det skulle sluta. Hur länge är det här? Är det så att jag kan bara komma och ringa dörrklocka?

    SvaraRadera